AC/DC ja rockin sähköinen sanoma

Hard rockia soittava australialaisyhtye AC/DC on yksi musiikkimaailman legendaarisimmista mammuteista, jonka albumeita on myyty maailmanlaajuisesti peräti noin 200 miljoonaa kappaletta. AC/DC:n voima pohjautuu yksinkertaisiin kitarariffeihin, energiseen lavaesiintymiseen ja pilkesilmäkulmassa kirjoitettuihin suorasukaisiin lyriikoihin, jotka yhdessä sekoitettuna jättävät jokaiseen konstailematonta rockia rakastavaan lähtemättömän vaikutuksen. Heidän sanomansa on yksinkertainen ja selkeä: rock ’n’ roll, all night long!

Yhtyeellä on ollut vuosien varrella lukuisia menestysalbumeita ja kappaleita, joista muistamme erityisesti heidän parhaiten tunnetuimmat hittinsä, kuten muun muassa Highway To Hell, T.N.T, Back In Black, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Thunderstruck, Hard As A Rock ja Hells Bells.

AC/DC ei olisi AC/DC ilman sen johtohahmoa kitaristi Angus Youngia, joka on erityisesti tunnettu konserteissa käyttämästään koulupuvusta ja omintakeisesta lavaesiintymistyylistään. Hän perusti bändin yhdessä veljensa Malcom Youngin kanssa vuonna 1973. Malcom soittaa yhä AC/DC:ssä ja heidän lisäkseen kolmas alkuperäinen jäsen on myös bändin rumpali Phil Rudd. Basisti Cliff Williams liittyi yhtyeeseen hieman myöhemmin vuonna 1977 alkuperäisen basistin Mark Evansin lopetettua. AC/DC on hyvin tunnettu karismaattisista laulajistaan. Aluksi mikin takana heilui Dave Evans, mutta hän sai potkut bändistä ylimielisen asenteensa vuoksi oltuaan sen solistina vain vuoden. Evansin tilalle saatiin kuitenkin pian joku paljon parempi – skotlantilainen Bon Scott. Pian ilmestyi AC/DC:n ensimmäinen albumi High Voltage, josta yhtyeen ura lähti käyntiin.

1980-luvun alussa, juuri kun AC/DC oli saavuttamassa suurempaa menestystä maailman markkinoilla Highway To Hell albumillaan, Bon Scott löydettiin kuolleena alkoholimyrkytykseen. Vähän aikaa näytti siltä, että bändi oli päätynyt umpikujaan. Ennen kuolemaansa Scott oli kehunut Geordie nimisen bändin Iso-Britanniasta kotoisin olevaa solistia Brian Johnsonia parhaimmaksi laulajaksi, jonka hän oli koskaan tavannut. Niinpä AC/DC:n pojat päättivät pyytää Johnsonia Bon Scottin seuraajaksi, joka suostui pestiin heti, vaikkakin karismaattisen ja juuri tarpeeksi rosoisen soundin omanneen Scottin varjossa tulisi varmasti vaikeaa  yrittää loistaa.

Bändi levytti seuraavaksi albumin nimeltä Back In Black, josta tuli AC/DC:n menestyinen albumi kautta aikojen ja maailman toiseksi myydyin äänite ikinä. Brian Johnson lunasti suuret odotukset paremmin kuin hyvin ja hän toimii yhä edelleen AC/DC:n laulajana.

1980-luvun loppu oli AC/DC:lle tyypillistä hiljaisempaa aikaa. Phil Rudd lähti bändistä riitojen vuoksi ja hänet korvasivat vuorotellen Simon Wright ja Chris Slade. Bändin suosio nousi kuitenkin jälleen uusiin stratosfääreihin 1990-luvun alussa The Razors Edge albumin myötä ja villitystä kesti kepeästi koko vuosikymmenen ajan. Levyltä lohkaistut kappaleet Thunderstruck ja Moneytalks olivat valtavia radiohittejä, kuten myös sitä seuranneen Ball Breaker albumin legendaarinen Hard As A Rock kappale. Lopulta Ruddikin palasi rumpuihin.

2000-luvulla AC/DC jatkaa maailman kiertämistä rockin apostolina julistamassa tämän sähköisen musiikin ilosanomaa ja yhtye on saavuttanut todellisen elävän legendan statuksen päästessään Rock and Roll Hall of Fame jäseneksi.

Ja tarina jatkuu…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: